5 manieren om het rapporteren van e-waste te verbeteren in 2025

LinkedIn
Share

Op de resultaten voor 2023 is het nog even wachten. Maar de feedback over onze tool geven wel al graag mee. Een goeie rapportering van e-waste is nu eenmaal cruciaal als we werk willen maken van een propere planeet. Hieronder delen we de vijf belangrijkste verbeterpunten voor onze tool.

Duidelijke richtlijnen over hoeveelheden

Moet je bij hoeveelheden het gewicht of het aantal stuks invoeren? Voor gebruikers blijkt dit niet altijd duidelijk. Een terechte opmerking, want die verwarring kan cijfers beïnvloeden en zorgt dat de rapportering niet nauwkeurig genoeg is. In een volgende update van onze tool moeten we dit verduidelijken en aanpassen.

Beter en sneller communiceren

Distributeurs, inzamelaars, producenten, verwerkers en hergebruikcentra zijn wettelijk verplicht om elk jaar hun e-waste te rapporteren. Maar wijzigingen aan onze tool of in de wetgeving geraken niet altijd tot bij hen. Daarom moeten we proactiever communiceren op onze website, via e-mail en op LinkedIn.

Gebruiksvriendelijkheid moet omhoog

De terminologie is soms complex. Het is dus niet eenvoudig om bij elke stap nog exact te weten wat er nu bedoeld wordt met bijvoorbeeld “kleine apparatuur”. Als je dan telkens op je stappen moet terugkeren om de betekenis op te zoeken, verlies je tijd. Daarom moeten we in elke stap meer uitleg geven over welke gegevens we exact nodig hebben.

Debuggen

Hoewel de tool uitvoerig getest is, glipt er soms toch nog een foutje door de mazen van het net. We kregen de feedback dat vooraf ingevulde data niet altijd correct zijn. Dat mag natuurlijk niet. Door data vooraf in te vullen, willen we je tijd laten winnen in plaats van je tijd te laten verliezen. Dit moet er dus zo snel mogelijk uit.

Meerdere teamleden toelaten

Vandaag krijg je maar met één e-mailadres toegang tot de tool. Dat aantal moet omhoog. Teamleden die samenwerken kunnen zo veel makkelijker hun deeltje van de cijfers in de tool invullen. Ook dit moet globaal de gebruiksvriendelijkheid verbeteren.

We gaan alvast aan de slag met jullie feedback en zorgen in 2025 voor een verbeterde tool om het e-waste van dit jaar door te geven. Want hoe makkelijker en nauwkeuriger jullie kunnen rapporteren, hoe sneller we een stap dichter zetten bij een duurzame samenleving.

Heb je zelf nog een idee om onze tool te verbeteren? Laat het ons dan hier even weten.

Ter ondersteuning van: